Signeringar

Signeringar

Gunilla Cullemark
Signering
22 maj, 13:30 - 14:00
Johannesgränd 1, 111 30 Stockholm, Sverige
Gamla stan
Hoi Publishing

Kom och träffa våra författare och köp en signerad bok

Gunilla Cullemark, Kajakbyggerskan

Kajakbyggerskan är en upplyftande feelgood om en kvinna som tar sig an en livskris på ett kreativt och originellt sätt. Författaren Gunilla Cullemark, född 1960 i Norrtälje, har själv stor erfarenhet av kreativa projekt och är med sitt muntliga berättande aktiv i Berättarnätet Öst i Stockholm. Gunilla har tidigare kommit ut med romanen Luskokarungen och novellsamlingen Vinddrake samt skrivit manus till flertalet pjäser för kulturföreningen RoJ. 

 Idén till Kajakbyggerskan dök upp när hon satt på tåget från Göteborg.

”Jag njöt av färden, av att vara i rörelse och se landskapet fladdra förbi”, säger hon. ”Mitt litterära skrivande hade gått på sparlåga men nu tog jag upp min anteckningsbok och första meningen blev: Jag tänker bygga en kajak. När tåget stannade hade jag fyllt flera sidor med huvudpersonen Mias anteckningar och var full av iver att få fortsätta att lära känna henne.” Hon beskriver hur idéer oftast kommer till henne på det sättet, i mellanrummen när tankarna får löpa fritt, när hon är på väg någonstans, eller i tillståndet mellan sömn och vakenhet.  ”Uppslag till berättelser hittar jag överallt. En lapp på anslagstavlan, fragment av ett samtal på bussen, något jag hör på radio. Det finns ofta dramatik, även där livet inte tycks sticka ut vid en ytlig scanning”, säger hon.

Med Kajakbyggerskan vill hon skildra hur en person tar sig igenom en livskris genom en praktisk utmaning. Huvudpersonen Mia isolerar sig när livet tar en tvär vändning. Men så följer hon en impuls och plötsligt står hon där med ett projekt som kräver att hon tar hjälp från andra människor. 

”Eftersom jag själv har byggt en kajak så låg det nära till hands att utnyttja den erfarenheten”, säger Gunilla. ”För mig var det viktigt att skriva in både humor och hoppfullhet i en berättelse om när livet kantrar.”