Talks and mingle

Peter HandbergKaj Schueler
Scensamtal
19 maj, 19:00 - 21:00
Stora Nygatan 7, 111 27 Stockholm, Sverige
Gamla stan
Judisk kultur 

Samtal, musik & mingel: Strö aska över ditt huvud

I samband med Stockholms bokhelg har vi glädjen att bjuda in Dig till bokrelease, samtal, musik och mingel i den nya kulturscenen Stora Nygatan 7. Kom och skåla med oss och fira att en helg med litterära evenemang har startat!

Tid: Torsdag 19 maj kl. 19 – 21

Adress: Stora Nygatan 7, Gamla stan

RSVP 16 maj: info@judiskkultur.se

Begränsat antal platser.

 

Samtal: Strö aska över ditt huvud 

Kaj Schueler i samtal med Peter Handberg

 

Musik: Klezmer med Dejversiti

Peter Bothén, klarinett

Jerry Adbo, Accordeon

Lauri Antila, Bas

 

Med efterföljande mingel.

 

Strö aska över ditt huvud fortsätter Peter Handberg sina resor i spåren av Förintelsen och ett svunnet judiskt liv i Östeuropa. Ett stort antal vittnen ger röst åt sina upplevelser av det ofattbara, men också åt ett myllrande folkliv, en kultur och ekonomi före andra världskriget där judarna spelade en avgörande roll. Flera shtetlach besöks, men tyngdpunkten är förlagd till Bialystok, som en gång var ett viktigt judiskt centrum.

Först såg resan inte ut att kunna genomföras på grund av den skenande pandemin, men när den påbörjades i september 2020 var smittalen låga i Polen. Det skulle snart ändras. Färden går genom allt fler »röda zoner«. Dödstalen stiger, som ett svagt efterskalv av den massiva död som en gång sköljde över Polen. Nutid vävs samman med det förflutna.

 

Peter Handberg är författare och översättare. Hans senaste bok, Världens yttersta platser. Judiska spår nominerades till Augustpriset 2019. År 2020 tilldelades han Doblougska priset av Svenska Akademien.

Peter Handberg är författare och översättare. Hans senaste bok Världens yttersta platser. Judiska spår nominerades till Augustpriset 2019. År 2020 tilldelades han Doblougska priset av Svenska Akademien.

 

Kaj Schueler är journalist och litteraturkritiker. Från 2001 till 2012 var han först litteraturredaktör och sedan kulturchef på Svenska Dagbladet. Han har skrivit böckerna Flykten från Berlin 1942 (2008) och Torgny om Lindgren (2013). Has senaste bok En kibbutz i Falun utkom hösten 2020.

 

I samarbete med Sveriges Museum om Förintelsen.

Tack till Kulturrådet, Stockholms stad & Region Stockholm.