Building books, publishing bridges – about Roma representation in children’s literature

Fred Taikon, Gunilla Lundgren, Ioanida Costache
Scensamtal, Tillgänglig för funktionsnedsatta, Gratis
19 maj 2022, 16:00 - 17:00
Bredholmsgatan 4, 127 48 Skärholmen, Sweden
Utanför tullarna
pionier press

Ett samtal om vikten av romsk representation i barnlitteraturen med författarna Fred Taikon, Gunilla Lundgren (Sverige) och Ioanida Costache (USA, Rumänien).

Fred Taikon, en mångårig kämpe för romernas röst och rättigheter, debuterade som barnboksförfattare 2017 och har sedan dess gett ut fyra böcker om barnen på Tanto, deras liv, lekar och äventyr. 

Gunilla Lundgren har sedan 1970-talet gett ut en lång rad böcker med romskt tema tillsammans med romer, de senaste fyra barnböckerna ”Askungen i Rinkeby”, ”Daniels dag”, ”Glad påsk!” och ”Min mamma är en ängel” är skrivna tillsammans med Le Glaténge Pen Club (De romska barnens skrivarklubb). 

Ioanida Costache är en ung rumänsk-amerikansk rom, musiker och har nyligen tillsammans med Petra Gelbart kommit ut med en barnbok om romernas historia. Boken är illustrerad av Anca Smărăndache och blandar sagor med dokument från romernas historia. 

Moderator: Arina Stoenescu, förläggare och översättare. I samarbete med Rumänska kulturinstitutet, É Romani Glinda och Skärholmens bibliotek. Frågestund och mingel efter samtalet. [På engelska]