Författarsamtal: Karin Grundberg Wolodarski om “Experimentet. Hur den svenska skolan blev en av världens mest avreglerade”

Karin Grundberg Wolodarski
Scensamtal
21 maj 2022, 15:30 - 16:00
Götgatan 37, 116 21 Stockholm, Sverige
Södermalm
Söderbokhandeln

15.30 Karin Grundberg Wolodarski om sin bok “Experimentet. Hur den svenska skolan blev en av världens mest avreglerade” (Natur & Kultur). Moderator: Per Kornhall.

I Sverige tillåts börsnoterade bolag att driva skolor som är 100 procent skattefinansierade. Inte sällan är även riskkapitalbolag ägare. Denna marknad, som är världsunik, har växt fram i ett land som har styrts av socialdemokrater merparten av tiden.

Boken “Experimentet” tittar på vilka beslut som har lett fram till dagens situation. De ansvariga statsministrarna Ingvar Carlsson, Göran Persson och Carl Bildt intervjuas. Boken tecknar bilden av en rad politiska beslut och icke-beslut i ett av statens kärnområden, utbildning. Ideologisk övertygelse och brist på sådan har lett fram till dagens skolmarknad. Än idag kritiserar Socialdemokraterna det system som de har varit delaktiga i att skapa. Berättelsen varvas med den moderate skolentreprenören Peje Emilssons drivkraft och framfart. Idag äger han med sin familj en av landets största skolkoncerner, Kunskapsskolan. Boken avslutas med en översikt över hur skolmarknaden idag ser ut med några av systemets för- och nackdelar.

Karin Grundberg Wolodarski är journalist på Dagens industri och civilekonom från Handelshögskolan i Stockholm.