Norstedts 200 nedslag

Peter Karlsson, Eva Gedin
Scensamtal
13 maj 2023, 13:30 - 14:00
Lilla Nygatan 9, Stockholm, Sverige
Gamla stan
Norstedts 

Norstedts 200 år! År 1923 startade boktryckaren P.A. Norstedts det företag som än idag bär hans namn, det som också är Sveriges äldsta förlag. Det första tryckeriet låg på Lilla Nygatan, i de smala gränderna i Gamla stan i Stockholm, men snart flyttade verksamheten till Riddarholmen, där vi ännu håller till.

Under Stockholms bokhelg flyttar Norstedts tillfälligt in i de gamla lokalerna på Lilla Nygatan 9, där allting började för tvåhundra år sedan.

13.30 Samtalar Peter Karlsson, redaktör för Norstedts 200 nedslag med Eva Gedin, vd Norstedts förlagsgrupp om Norstedts långa historia.

Med reservation för ändringar. Ingen föranmälan krävs, insläpp i mån av plats så kom i god tid. Varmt välkommen!

Om Norstedts 200 nedslag

När Per Adolf Norstedt 1823 tog över ett litet tryckeri på Lilla Nygatan i Stockholm efter änkan till J. Lindh började en lång historia, en historia som pågår än i dag i verksamheten på Sveriges äldsta förlag – Norstedts, som firar tvåhundraårsjubileum år 2023.

Historien om tryckeriet och om förlagsverksamheten har berättats förr, i avhandlingar och branschhistoriska översikter.

Men vilka avtryck har förlaget i tegelborgen på Riddarholmen i Stockholm gjort i svensk litteratur och kultur – eller i världen?

I tvåhundra illustrerade nedslag från dessa tvåhundra år skildras både lustfyllt och intresseväckande såväl välkända som bortglömda böcker och miljöer, författare och medarbetare, och en hel del andra som på olika sätt haft med Norstedts att göra. De skissar en berättelse inte bara om förlaget, utan också om Stockholm och svensk kulturhistoria.