Föredrag: När Hip Hop kom till Sverige 1982-1988

Kenneth Agibou
Författarsamtal
17 maj 2024, 17:30 - 20:30
Swedenborgsgatan 1, Stockholm, Sverige
Södermalm
Konstfrämjandet

Electric boogie – en tidsresa till början av 80-talet

Just nu sveper en våg av historisk Hiphopnostalgi över världen och Sverige. Den fyllde 50 år i fjol så följ med på en tidsresa till början av 80-talet när Svensk Hiphop tog sina första, dansande steg.

Författaren Kenneth Agibou (f. 1971) var en del av den första generationen som började dansa på Stockholms gator i början av 1980-talet. Tillsammans med sina kompisar tog han tunnelbanan från Rinkeby till city, dansade för pengar som gick till hamburgare på Wimpys och Clock – och fanns slantar över så köptes Electric funk-skivor. De ingick i dansgäng som visade upp sina färdigheter på gator och torg till dunkande ”Ghetto-blasters”.

Vuxenvärlden var förbryllad men nyfiken och de affärsmässiga försökte slå mynt av kulturen för att tjäna en hacka.

1984 medverkade Kenneth i TV-programmet Bagen/Freak Out, den första svenska tv-serien som sände Breaking och Electric Boogie framförd av barn med invandrade föräldrar. Programmet inspirerade ungdomar som kunde spegla sig i dansarna, rapparna och DJ:s. Många av dem blev senare kända artister som Rigo Pencheff i The Infinite Mass.

Med hjälp av tidningsartiklar, intervjuer med Hip Hop-pionjärer från hela Sverige och arkivmaterial, berättar Kenneth om filmerna, musiken och nyhetsinslagen som formade en identitet och livsstil hos en ny generation ungdomar i Sverige.